Начин на приготвяне
Почистете гъската добре и я посолете отвън и отвътре. Оставете я настрана и пригответе плънката.
Маслото се загрява и в него се пържи до омекване ситно нарязаната глава лук. Добавя се оризът и нарязаните на дребно дреболии. Продуктите се запържват, след което се налива 1 ч.ч. гореща вода и плънката се готви на тих огън до набъбване на ориза.
Към сместа се прибавят захарта, магданозът и стафидите, разбърква се добре и с нея се пълни гъската. Отворът се зашива или се защипва с клечки за зъби.
Пълнената гъска се слага в подходящ съд, натрива се с червен пипер, залива се с мазнина, добавят се 2 ч.ч. гореща вода и няколко зърна ким. Пече се 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, след което се допича на 180 градуса.
Хубаво е от време на време гъската да се обръща и да се залива със соса.