Начин на приготвяне
Месото от сърна се нарязва на еднакви по големина парчета, залива се със студена вода и се вари на тих огън до омекване. По желание към бульона могат да се прибавят моркови, керевиз и черен пипер.
Когато сърнешкото уври, се изважда от бульона и се смила на много ситно. Към него се прибавя сметаната малко по малко. Към сместа се сипва и малко аспик, разбърква се добре и се овкусява със сол и черен пипер.
В тава, намокрена с вода, се излива пласт от течен аспик с дебелина 1 см. Прибира се в хладилник, за да желира, след което отгоре се разстила мусът от сърна. Прибира се в хладилник да стегне.
Когато желира добре, се изрязват медальони с желаната форма, които се гарнират с маринованите гъби, твърдо сварени яйца, маслини и малко лимонов сок.