Начин на приготвяне
Кипваме млякото.
Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията за 2 минути. Наливаме към тях по малко от горещото мляко и продължаваме да разбиваме. Изсипваме сместа в тенджерка и варим при непрекъснато разбиване около 5 минути до сгъстяване.
Начупваме шоколада в горещата смес, бъркаме до пълното му разтопяване и отместваме от котлона. Отместваме и оставяме да се охлади напълно.
Разбиваме студената сметана, добавяме я към шоколадовата смес, сипваме и портокаловите корички, разбъркваме леко до хомогенизиране и прибираме в хладилника за 2-3 часа или повече.
Сипваме от студения шоколадов мус в чашки, нарязваме отгоре по малко бял шоколад за контраст.
Сервираме шоколадовия мус с черен шоколад.