Начин на приготвяне
За тази вкусна шоколадова торта е необходимо да направите първо блатовете.
В купа смесете всички сухи съставки (брашно, какао, сода и бакпулвер). Брашното и какаото предварително пресейте.
В друг съд разбийте яйцата, кафявата захар и ваниловата захар с миксер на високи обороти до образуване на пухкав крем.
Прибавете последователно олиото и прясното мляко, като разбърквате след всеки добавен продукт.
Добавете също сухите съставки на няколко пъти, бъркайки с шпатула. Накрая прибавете горещата вода.
Покрийте 2 тави с диаметър 28 см с хартия за печене и разпределете сместа за блатовете в тях.
Сложете да се пекат в загрята фурна на 170°С с вентилатор за 15-17 минути или до суха клечка.
Готовите блатове охладете върху решетка.
Докато блатовете се пекат пригответе крема за тортата.
Загрейте 250 мл от сметаната и 1 лъжичка нескафе до степен на завиране.
Прибавете към тях начупени на парчета шоколадите и 3-4 лъжици кафява захар.
Разбъркайте, докато шоколада и захарта се разтопят напълно.
След това оставете да се охлади до стайна температура.
В друг съд смесете останалата сметана (250 мл) и маскарпонето. Разбийте ги с миксер до пухкав крем.
Когато шоколадовата смес е вече охладена я смесете с разбитата сметана, като прибавят по лъжица и бъркайки с шпатула, за да се запази въздушността на муса.
Затоплете 400 мл прясно мляко и разтворете в него 2 ч. л. нес кафе. Може да подсладите с 2-3 лъжици захар. Аз не добавих.
След това може да сглобите тортата.
Поставете един блат в подходяща чиния и го сиропирайте с млякото с кафето.
Отгоре намажете с 1/3 от шоколадовия мус.
Върху крема наредете бишкоти, които също предварително потапяйте в млякото.
Върху бишкотите сложете отново крем, а след това и втория блат, който също сиропирайте.
Измажете тортата с останалата 1/3 от от крема и сложете в хладилник, най-добре за една нощ.
На следващия ден пригответе глазура та като загреете 100 мл сметана и начупите в нея шоколада. Разбъркайте до гладък шоколадов ганаш.
С този ганаш залейте тортата и декорирайте с пресни ягоди, бисквити Орео и няколко шоколадови дражета.
Върнете тортата в хладилник за още 1 час и след това е готова за сервиране.
Тортата с шоколадов мус и ягоди е чудна!
Източник: Lussi s World of Artcraft