Бабината торта с орехи

редакция:
Бабината торта с орехи
Снимка: Кирил Михайлов
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Няма нещо, което бабините ръце да не правят вкусно, затова опитайте и вие да приготвите тази вкусна домашна торта, като следвате тази рецепта"

Необходими продукти

  • орехи - 1 1/2 ч.ч.
  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 8 с.л.
  • брашно - 12 с.л.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 6 с.л.
  • брашно - 8 с.л.
  • царевично брашно - 6 с.л.
  • жълтъци - 4 бр.
  • ванилова захар - 16 г
  • масло - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на пандишпановия блат е нужно да разделим белтъците и жълтъците от яйца, които са със стайна температура.

Също е нужно да пресеем брашното два пъти, с цел да се вкара повече въздух в брашното.

В купа разбиваме белтъците с половината захар, докато станат като сняг. В друга купа разбиваме жълтъците с останалата захар, докато утроят обема си.

Добавяме една трета от разбитите белтъци към жълтъците и с шпатула ги смесваме внимателно, като разбъркваме от долу нагоре.

Добавяме и една трета от брашното, като отново отдолу нагоре внимателно разбъркваме.

По същия начин добавяме и останалите белтъци и брашно, като ги редуваме, докато се получи гладка и въздушна смес.

Готовата смес слагаме в кръгла форма за печене с размер 20 см, която предварително сме намаслили и набрашнили.

Заравняваме горната повърхност и печем в предварително загрята фурна на 170°C (без вентилатор) за около 35-40 минути.

Изпеченият блат за торта изваждаме от фурната и го оставяме за пет минути във формата, след което го изваждаме и го оставяме да изстине. След това го разделяме на три еднакви платки.

За приготвянето на крема сипваме половината от млякото в тенджера, заедно със захарта и ванилията и го слагаме на котлона да заври на умерена температура.

Другата половина от млякото смесваме с жълтъците и постепенно с разбъркване добавяме брашната. Добавяме сместа на тънка струйка към врящото мляко, като непрекъснато бъркаме, за да не загори.

След като кремът се сгъсти се сваля от котлона и се добавя маслото, като се бърка докато крема го поеме.

След като е готов, кремът се намазва от него на дъното на тавичката, в която ще сглобявате бабината торта. Слага се първата платка от блата, намазва се с крем и се поръсва с орехи на парчета. Същото се повтаря и с втората платка.

След като се сложи и най-горната платка се залива с остатъка от крема и се намазва отвсякъде равномерно. Смилат се 1 ч.ч. орехи и с тях се поръсва обилно ореховата торта.

Бабината торта с орехи е добре да се охлади преди консумация.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за орехови торти или тази чудна френска селска торта.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: