Начин на приготвяне
За приготвянето на пандишпановия блат е нужно да разделим белтъците и жълтъците от яйца, които са със стайна температура.
Също е нужно да пресеем брашното два пъти, с цел да се вкара повече въздух в брашното.
В купа разбиваме белтъците с половината захар, докато станат като сняг. В друга купа разбиваме жълтъците с останалата захар, докато утроят обема си.
Добавяме една трета от разбитите белтъци към жълтъците и с шпатула ги смесваме внимателно, като разбъркваме от долу нагоре.
Добавяме и една трета от брашното, като отново отдолу нагоре внимателно разбъркваме.
По същия начин добавяме и останалите белтъци и брашно, като ги редуваме, докато се получи гладка и въздушна смес.
Готовата смес слагаме в кръгла форма за печене с размер 20 см, която предварително сме намаслили и набрашнили.
Заравняваме горната повърхност и печем в предварително загрята фурна на 170°C (без вентилатор) за около 35-40 минути.
Изпеченият блат за торта изваждаме от фурната и го оставяме за пет минути във формата, след което го изваждаме и го оставяме да изстине. След това го разделяме на три еднакви платки.
За приготвянето на крема сипваме половината от млякото в тенджера, заедно със захарта и ванилията и го слагаме на котлона да заври на умерена температура.
Другата половина от млякото смесваме с жълтъците и постепенно с разбъркване добавяме брашната. Добавяме сместа на тънка струйка към врящото мляко, като непрекъснато бъркаме, за да не загори.
След като кремът се сгъсти се сваля от котлона и се добавя маслото, като се бърка докато крема го поеме.
След като е готов, кремът се намазва от него на дъното на тавичката, в която ще сглобявате бабината торта. Слага се първата платка от блата, намазва се с крем и се поръсва с орехи на парчета. Същото се повтаря и с втората платка.
След като се сложи и най-горната платка се залива с остатъка от крема и се намазва отвсякъде равномерно. Смилат се 1 ч.ч. орехи и с тях се поръсва обилно ореховата торта.
Бабината торта с орехи е добре да се охлади преди консумация.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за орехови торти или тази чудна френска селска торта.