Начин на приготвяне
Първо разтворете маята със захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете настрани да шупне.
Пресейте брашото в купа, направете кладенче в средата му. Вътре сипете разбитите 2 яйца със солта, киселото мляко, половината масло и мас (разтопени), както и шупналата мая.
Постепенно замесете меко тесто върху кухненския плот, като си добавяте брашно, докато тестото спре да лепне и стане гладко. Докато месите, може да намазнявате и ръцете си, топвайки ги в останалата мазнина.
Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около час.
Пригответе си плънката, като за целта натрошите сиренето и го смесите с магданоза.
Може да добавите и един белтък, който ще остане от жълтъка, необходим за намазването на масленицата накрая.
Разточете тестото на правоъгълна кора. Намажете я обилно с разтопено масло и мас, след това поръсвайте равномерно от плънката. След това разтеглете леко и отново намажете с мазнина, поръсвайте с плънка и пак сгъвайте. Повтаряйте процедурата докато свърши плънката.
Намазнете тава и сложете вътре питката. Леко подпъхнете краищата, за да се получи заоблена форма. Оставете да втаса пак за около час или докато бухне хубаво.
Намажете я с разбития жълтък с малко вода и печете в загрята на 190 градуса фурна около 35 минути или до готовност.
Бабината пухкава масленица е много вкусна.