Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Бабината пухкава масленица

Бабината пухкава масленица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Бабината пухкава масленица
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"От златните ръце на баба всичко е най-вкусно!"

Необходими продукти

  • брашно - 520 г + за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • мая - 20 г Жива
  • вода - 110 мл
  • кисело мляко - 160 г
  • свинска мас - 80 г
  • краве масло - 50 г
  • сирене - 260 г
  • магданоз - 35 г листа
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете маята със захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете настрани да шупне.

Пресейте брашото в купа, направете кладенче в средата му. Вътре сипете разбитите 2 яйца със солта, киселото мляко, половината масло и мас (разтопени), както и шупналата мая.

Постепенно замесете меко тесто върху кухненския плот, като си добавяте брашно, докато тестото спре да лепне и стане гладко. Докато месите, може да намазнявате и ръцете си, топвайки ги в останалата мазнина.

Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около час.

Пригответе си плънката, като за целта натрошите сиренето и го смесите с магданоза.

Може да добавите и един белтък, който ще остане от жълтъка, необходим за намазването на масленицата накрая.

Разточете тестото на правоъгълна кора. Намажете я обилно с разтопено масло и мас, след това поръсвайте равномерно от плънката. След това разтеглете леко и отново намажете с мазнина, поръсвайте с плънка и пак сгъвайте. Повтаряйте процедурата докато свърши плънката.

Намазнете тава и сложете вътре питката. Леко подпъхнете краищата, за да се получи заоблена форма. Оставете да втаса пак за около час или докато бухне хубаво.

Намажете я с разбития жълтък с малко вода и печете в загрята на 190 градуса фурна около 35 минути или до готовност.

Бабината пухкава масленица е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: