Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото и разтворете маята със захарта. Добавете 2 лъжици брашно и разбъркайте. Покрийте съда със стреч фолио и оставете на топло за 10 минути, докато маята се активира.
Междувременно в друга купа пресейте брашното и прибавете към него киселото мляко с бакпулвера, солта, топлата вода и олиото. Прибавете също и активираната мая, постепенно замесете меко тесто.
Сложете топката тесто в намаслена купа и покрийте, оставете да втаса на топло за 30-тина минути.
През това време смесете и разбъркайте до хомогенност изварата със солта и мекото масло.
Разточете готовото тесто на кора с приблизителни размери 60х40 см. Намажете кората с изварената плънка и след това нарежете на дълги ленти, които са широки около 7 см.
Навийте на охлювче първата лента и я сложете в тава с хартия за печене. Увивайте всяка лента около предишната, образувайки кръг.
Разбийте с олиото жълтъка и намажете тутманика. Поръсете с маково семе и печете в загрята на 180 градуса фурна.
Готов е след около 40 минути или до получаване на хубав загар. Може да сложите фолио към края, за не загори.
Витата масленица на слоеве е готова.