Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Вита масленица на слоеве

Вита масленица на слоеве

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Вита масленица на слоеве
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"От тази вита масленица винаги се късат много, много големи парчета и се раздава наведнъж на цялото семейство"

Необходими продукти

  • за тестото
  • мая - 40 грама прясна
  • брашно - 1 килограм
  • прясно мляко - 200 мл
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 200 грама
  • олио - 100 мл
  • вода - 200 мл топла
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • плънка
  • извара - 200 грама
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 200 грама размекнато
  • за намазване
  • жълтъци - 1 брой
  • маково семе - за поръсване
  • олио - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и разтворете маята със захарта. Добавете 2 лъжици брашно и разбъркайте. Покрийте съда със стреч фолио и оставете на топло за 10 минути, докато маята се активира.

Междувременно в друга купа пресейте брашното и прибавете към него киселото мляко с бакпулвера, солта, топлата вода и олиото. Прибавете също и активираната мая, постепенно замесете меко тесто.

Сложете топката тесто в намаслена купа и покрийте, оставете да втаса на топло за 30-тина минути.

През това време смесете и разбъркайте до хомогенност изварата със солта и мекото масло.

Разточете готовото тесто на кора с приблизителни размери 60х40 см. Намажете кората с изварената плънка и след това нарежете на дълги ленти, които са широки около 7 см.

Навийте на охлювче първата лента и я сложете в тава с хартия за печене. Увивайте всяка лента около предишната, образувайки кръг.

Разбийте с олиото жълтъка и намажете тутманика. Поръсете с маково семе и печете в загрята на 180 градуса фурна.

Готов е след около 40 минути или до получаване на хубав загар. Може да сложите фолио към края, за не загори.

Витата масленица на слоеве е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: