Edin.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Домашна вита баница с точени кори

Домашна вита баница с точени кори

Домашна вита баница с точени кори
Снимка: Анелия Терзиева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Ароматът на една домашна баничка може да накара дори най-големите поспаланковци да станат бързо, бързо от леглото"

Необходими продукти

  • ТЕСТО
  • яйца - 3 броя
  • прясно мляко - 120 мл (топло)
  • брашно - 600 грама
  • прясна мая - 20 грама (1/2 опаковка)
  • захар - 1 ч.лъжичка
  • сол - 1 ч.л.
  • ПЛЪНКА
  • масло - 200 грама
  • сирене - 300 - 350 грама
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • яйца - 2 броя
  • Намазване
  • масло - 50 грама
  • яйца - 1 броя
  • вода - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на тази вкусна вита баница започнете с пресяването на около 2/3 от брашното със солта.

В средата на пресятото брашно оформете кладенче. Загрейте леко прясното мляко и разтворете в него захарта и маята. Покрийте с тази смес с кърпа и я оставете да втаса на топло.

След като маята шупне я изсипете в кладенчето. Чукнете яйцата и замесете меко тесто.

Поръсете с брашно подходящ съд и сложете вътре тестото. Отново покрийте и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.

Разтопете маслото и разделете втасалото тесто на еднакви по големина топки - 12 на брой.

Всяка топка тесто разточете до получаването на средно голяма кора. Намажете я обилно с масло и отгоре покрийте с друга кора. Имайте предвид, че за получаването на по-хубава баница трябва да разточвате корите възможно най-тънко.

Всяка кора се намазва с разтопено масло и върху нея се слага от предварително смесените яйца, кисело мляко и сирене. Навийте на руло и го сложете като охлюв в намазнена тава.

Така процедирайте с всички кори. Отгоре намажете баницата с яйце, разбито с малко вода.

Включете фурната на 200 градуса и печете баница до готовност - около 40-50 минути.

Напръскайте със студена вода готовата баница и я завийте с кърпа, за да се задуши и омекне.

Домашната вита баница с точени кори е много сполучлива.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: