Начин на приготвяне
За направата на тази вкусна вита баница започнете с пресяването на около 2/3 от брашното със солта.
В средата на пресятото брашно оформете кладенче. Загрейте леко прясното мляко и разтворете в него захарта и маята. Покрийте с тази смес с кърпа и я оставете да втаса на топло.
След като маята шупне я изсипете в кладенчето. Чукнете яйцата и замесете меко тесто.
Поръсете с брашно подходящ съд и сложете вътре тестото. Отново покрийте и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.
Разтопете маслото и разделете втасалото тесто на еднакви по големина топки - 12 на брой.
Всяка топка тесто разточете до получаването на средно голяма кора. Намажете я обилно с масло и отгоре покрийте с друга кора. Имайте предвид, че за получаването на по-хубава баница трябва да разточвате корите възможно най-тънко.
Всяка кора се намазва с разтопено масло и върху нея се слага от предварително смесените яйца, кисело мляко и сирене. Навийте на руло и го сложете като охлюв в намазнена тава.
Така процедирайте с всички кори. Отгоре намажете баницата с яйце, разбито с малко вода.
Включете фурната на 200 градуса и печете баница до готовност - около 40-50 минути.
Напръскайте със студена вода готовата баница и я завийте с кърпа, за да се задуши и омекне.
Домашната вита баница с точени кори е много сполучлива.