Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката, като за целта в купа се разбиват яйцата. Към тях се прибавя киселото мляко с угасената сода в него, натрошеното сирене и извара.
Сместа се разбърква до еднороднос. От нея се заделя малко за заливка накрая на витата баница.
Взема се една кора и се намазва със мазнина. Отгоре се разпределя плънка, кората се навива на руло, а след това на охлюв. Поставя се в средата на намазнена кръгла тава.
Посъщия начин се оформят на руло останалите кори и се навиват последователно около първата. Накрая баницата се залива със заделената плънка.
Пече се на 180 градуса около половин час или до приятен златист загар. След като се извади готовата баница от фурната, се напръсква с малко вода и покрива с памучна кърпа, за да се задуши и остане мека.
Сервира се с чаша айрян или боза.
Витата баница с турски кори е готова.