Edin.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Автентичен родопски клин с ориз и точени кори

Автентичен родопски клин с ориз и точени кори

Автентичен родопски клин с ориз и точени кори
Снимка: Марияна Петрова Иванова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Автентичните рецепти за богатство, което трябва да пазим, затова бързо си запишете тази на родопския клин с ориз"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 200 г + още за точенето
  • вода - 120 мл хладка
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • за плънката
  • яйца - 6 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сирене - около 300 г
  • вода - 3 ч.ч.
  • краве масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете си тесто и го разделете на две топки, като едната трябва да бъде малко по-голяма.

Щом тестото се отпусне, голямата топка се разточва на тънко.

Разстелете го внимателно в голяма тавичка - оставете краищата му да висят отвън.

За приготвянето на плънката сварете ориза. Когато изври водата, сложете маслото и го оставете да изстине.

Към вече охладения ориз добавете предварително разбитите яйца и сиренето, разбъркайте и изсипете плънката върху разпънатото тесто.

Разстелете и втората топка тесто на тънко и покрийте клина с нея. Хубаво прегънете краищата на долната кора, така че да застъпи горната.

Полейте родопския клин с 50 г разтопено масло и го изпечете във фурната до златисто.

Автентичният родопски клин с ориз и точени кори е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: