Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта с шоколадов мус и ягоди

Торта с шоколадов мус и ягоди

Торта с шоколадов мус и ягоди
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
16
"Разкошна торта с шоко мус и ягоди - поднесете за специален повод или за ден с близки хора"

Необходими продукти

  • блатове
  • брашно - 300 г
  • яйца - 3 бр.
  • кафява захар - 300 г
  • ванилова захар - 10 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл гореща
  • олио - 250 мл
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао - 80 г
  • бишкоти - 16 бр. Савоярди
  • шоколадов мус
  • черен шоколад - 200 г (минимум 60 % какао)
  • млечен шоколад - 100 г
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • кафе - 1 ч.л. инстантно
  • кафява захар - 3 с.л.
  • маскарпоне - 250 г
  • за сиропиране
  • прясно мляко - 400 мл
  • кафе - 2 ч.л. инстантно
  • глазура
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл
  • ягоди - 300 г
  • бисквити орео - 1 пакет (около 150 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна шоколадова торта е необходимо да направите първо блатовете.

В купа смесете всички сухи съставки (брашно, какао, сода и бакпулвер). Брашното и какаото предварително пресейте.

В друг съд разбийте яйцата, кафявата захар и ваниловата захар с миксер на високи обороти до образуване на пухкав крем.

Прибавете последователно олиото и прясното мляко, като разбърквате след всеки добавен продукт.

Добавете също сухите съставки на няколко пъти, бъркайки с шпатула. Накрая прибавете горещата вода.

Покрийте 2 тави с диаметър 28 см с хартия за печене и разпределете сместа за блатовете в тях.

Сложете да се пекат в загрята фурна на 170°С с вентилатор за 15-17 минути или до суха клечка.

Готовите блатове охладете върху решетка.

Докато блатовете се пекат пригответе крема за тортата.

Загрейте 250 мл от сметаната и 1 лъжичка нескафе до степен на завиране.

Прибавете към тях начупени на парчета шоколадите и 3-4 лъжици кафява захар.

Разбъркайте, докато шоколада и захарта се разтопят напълно.

След това оставете да се охлади до стайна температура.

В друг съд смесете останалата сметана (250 мл) и маскарпонето. Разбийте ги с миксер до пухкав крем.

Когато шоколадовата смес е вече охладена я смесете с разбитата сметана, като прибавят по лъжица и бъркайки с шпатула, за да се запази въздушността на муса.

Затоплете 400 мл прясно мляко и разтворете в него 2 ч. л. нес кафе. Може да подсладите с 2-3 лъжици захар. Аз не добавих.

След това може да сглобите тортата.

Поставете един блат в подходяща чиния и го сиропирайте с млякото с кафето.

Отгоре намажете с 1/3 от шоколадовия мус.

Върху крема наредете бишкоти, които също предварително потапяйте в млякото.

Върху бишкотите сложете отново крем, а след това и втория блат, който също сиропирайте.

Измажете тортата с останалата 1/3 от от крема и сложете в хладилник, най-добре за една нощ.

На следващия ден пригответе глазура та като загреете 100 мл сметана и начупите в нея шоколада. Разбъркайте до гладък шоколадов ганаш.

С този ганаш залейте тортата и декорирайте с пресни ягоди, бисквити Орео и няколко шоколадови дражета.

Върнете тортата в хладилник за още 1 час и след това е готова за сервиране.

Тортата с шоколадов мус и ягоди е чудна!

Източник: Lussi s World of Artcraft

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: