Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Агнешка супа»Класическа агнешка дроб чорба

Класическа агнешка дроб чорба

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
4961017k
Класическа агнешка дроб чорба
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Класика в жанра - агнешка чорба от черен дроб, поднесена с оцет и чесън за разкош."

Необходими продукти

  • агнешки дроб - 600 грама (бял и черен)
  • ориз - 2 шепи (или фиде)
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • домати - 2 средни
  • пресен чесън - 2 - 3 стръка
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 големи
  • целина - 1 стрък
  • мента - 1 с.л. сушена (по желание)
  • черен пипер - 1 - 2 щ.
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете хубаво агнешкия дроб от всякакви ципи и кръвоносни съдове. Измийте го и го сварете на умерен огън - необходими са около 40 минути. Извадете сварения дроб и го наситнете.

Прецедете бульона от варенето на дроба.

Наситнете лука. Загрейте олиото и изпържете лука за 2-3 минути. Прибавете наситнените моркови и целина. След още 2-3 минути прибавете обелените настърганите домати и ситно нарязания пресен чесън.

Към зеленчуците добавете прецедения бульон и още вода, ако е нужно. Прибавете половината джоджен и мента, посолете.

Варете всичко на слаб огън за 20-25 минути.

Добавете нарязания дроб (може да сложете и сварено агнешко). Пуснете останалите подправки и фидето (ориза). Похлупете и гответе агнешката супа още 10 минути.

Поднесете вкусната агнешка чорба със счукан чесън и малко оцет.

Класическата агнешка дроб чорба е мног вкусна.

Вижте как да си приготвите и агнешка курбан чорба или вкусна пролетна агнешка дроб-сарма.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: