Начин на приготвяне
Спанакът се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Пресният лук също. Просото се измива и сварява до готовност, като се вземат предвид указанията върху пакета.
Спанакът и лукът се посоляват и претриват леко с ръка. Прибавят се свареното и отцедено просо, подправките, които са на вкус, аз слагам от всички изброени по около две три щипки.
Сипвам олио в сместа. Следва брашното. Ако е необходимо, се добавя малко вода да не е твърде суха сместа. Бъркам с лъжица. Става лепкава смес.
От нея оформям с ръце кюфтета и ги слагам в тава с хартия за печене.
Върху всяко спаначено кюфте поръсвам с мъничко олио.
Печем зеленчуковите кюфтета на умерена фурна 170 °C с вентилатор до готовност.
Идеални кюфтенца от просо и спанак за веган режим или по време на пости.