Кето гъбен сос

Кето гъбен сос
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Кето гъбен сос, който може да си хапната и тези на зеленчукова диета - толкова е вкусен."

Необходими продукти

  • зехтин - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • гъби - 1 ч.ч.
  • зеленчуков бульон - 1ч.ч.
  • сметана - 1/2 ч.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • сушена мащерка - 1/4 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в тиган на среден огън.

Добавете наситнения лук и смлян чесън и задушете, докато лукът стане прозрачен и ароматен.

Добавете нарязаните гъби в тигана и гответе, докато омекнат и пуснат влагата си, около 5-7 минути.

Разбърквайте от време на време, за да не залепне.

Налейте зеленчуковия бульон и оставете сместа да заври.

Оставете да се готви още 5 минути, за да се смесят вкусовете.

Намалете топлината до ниска и добавете тежката сметана и маслото в тигана.

Разбъркайте добре, докато маслото се разтопи и сосът леко се сгъсти.

Поръсете сушената мащерка и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Регулирайте подправките в гъбения сос според вашите предпочитания.

Оставете соса да къкри още 5-10 минути, като разбърквате от време на време, докато достигне желаната консистенция.

Ако предпочитате по-гъст сос, можете да го оставите да къкри още малко.

След като сосът се сгъсти по ваш вкус, отстранете го от огъня.

Гарнирайте с наситнен пресен магданоз по желание.

Сервирайте кето гъбения сос върху печени на скара или сотирани меса като пилешко, пържола или свинско, или го използвайте като ароматна гарнитура за задушени зеленчуци.

Насладете се на вкусния си кето гъбен сос!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: