Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печена кокошка с гъбен сос

Печена кокошка с гъбен сос

Печена кокошка с гъбен сос
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • кокошка - 1 бр.
  • дюли - 1 малка
  • гъби - 50 - 100 г печурки
  • лук - 1 глава, кромид
  • магданоз - 2 с.л. пресен
  • брашно - 1 с.л.
  • бяло вино - 150 мл, сухо
  • олио - 7 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете леко кокошката, след което я напълнете с обелената цяла дюля, поръсете я със сол и я поставете в глинен съд.

Залейте я с половината сгорещено олио, похлупете съда и го поставете в предварително затоплена до 190 градуса фурна.

Печете ястието 20 мин., след което прибавете 100 мл гореща вода и продължете печенето.

В това време запържете в останалото олио накълцания лук, прибавете брашното и наситнените магданоз и гъби и задушете всичко за 5-6 мин. под капак.

Отхлупете, налейте виното и 2-3 с.л. гореща вода, поръсете с черен пипер и сол и варете на тих огън соса около 20 мин., като бъркате непрекъснато, за да се сгъсти.

Нарежете готовата печена кокошка на порции, залейте ги със соса и ги сервирайте.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: