Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Малки питки с чедър и див лук

Малки питки с чедър и див лук

Малки питки с чедър и див лук
Снимка: Ваня Величкова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Топли, ароматни и пухкави питки с аромат на чедър и див лук - опасно вкусни!"

Необходими продукти

  • брашно - 500 г пшенично
  • вода - 280 мл
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 1 ч.л. за готвене
  • суха мая - 7 г
  • зелен чесън - 3 стръка
  • чедър - 100 г настърган
  • краве масло - 50 г
  • див лук - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме маята и захарта в хладка вода.

Брашното и солта се пресяват в купа. Прави се кладенче и в него се изливат зехтинът с маята.

Разбъркваме съставките и замесваме тесто. Оставяме го да бухне и да усвои размера си.

В друг съд се скълцва чесънът и се слага в тестото. Добавя се и рендосаният чедър.

Размесваме хубаво тестото още веднъж и късаме от него топчета. Всяка топка тесто да е голяма колкото юмрук.

Подреждаме топчестите питки върху хартия за печене в тава. Мажем ги с масло и поръсваме със скълцан див лук.

Печем питчиците половин час или малко повече - до златисто. По желание към края може да ги поръсите с още малко настърган чедър.

Малките питки с чедър и див лук са готови. Могат да се хапват така или да ги разрежете и да ги ползвате за импровизирани сандвичи.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: