Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Малки питки с айрян

Малки питки с айрян

Малки питки с айрян
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Винаги ще намерите повод да си хапнете тези питки. Идеални за закуска или обяд, в офиса или за из път."

Необходими продукти

  • ленено брашно - 6 с.л.
  • ленено семе - 1 с.л. + за поръска
  • типово брашно - 2 ч.ч.
  • мая - 7 г суха
  • зехтин - 4 с.л.
  • айрян - 250 мл (на стайна температура)
  • сусам - 1 с.л. + за поръсване
  • масло - за намазване
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо трябва да пресеем заедно двата вида брашно и да ги смесим с маята и захарта.

Слагаме още солта, лененото семе и сусамът, както и течните съставки - айрян и зехтин. Замесваме тесто, от което правим топка.

Тестото слагаме в намаслена купа и завиваме с кърпа. След като удвои обема си, го премесваме още малко с брашно и от него късаме топчета. Правим малки питчици.

По желание правите разрези по всяко хлебче или ги оставяте така.

След това питките трябва да втасат още половин час и да се покрият с разтопено масло.

Поръсваме ги и със семена и ги пъхваме във фурната. Печем ги до златисто на 200 градуса.

Получават се много вкусни малки питки с айрян.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: