Начин на приготвяне
Маята се изсипва в малка купа. Прибавя се кафявата захар и щипка сол.
Разбърква се много добре и се залива с малко хладка вода. Разбърква се и се оставя маята да шупне.
Брашното от елда се изсипва в купата, в която ще се меси. Прибавя се брашното от лимец и солта.
Разбърква се много добре.
Яйцата се разбиват на пяна, след което се прибавя киселото мляко и се разбърква.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйцата с киселото мляко.
Прибавя се шупналата мая и олиото и се започва да се оформя тесто, като постепенно се прибавя водата.
Замесва се меко тесто.
Тестото се разделя на 10 части, като всяко част се оформя на топче.
Топчетата се нареждат в тава върху хартия за печене. Допълнително олио не се слага върху хартията.
Всяко топче се оформя на питка с форма за питки.
Червеният пипер се разбърква с малко олио.
Формата за питки се потапя в олиото с червен пипер и отново питките се оформят с формата, като за всяка питка формата се потапя в червения пипер.
Малките питки се оставят на топло за 20 мин.
Фурната се загрява на 220 градуса, след което тавата с питките се слага във фурната и се пече 30 мин. на 180 градуса.