Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Обикновена питка със сирене

Обикновена питка със сирене

Обикновена питка със сирене
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Колкото и обикновена да е една питка, винаги е ужасно вкусна"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 1 кофичка /400 г/
  • мая - 1 кубче / 42 г/
  • яйца - 4 бр. /+ 2 за намазване/
  • брашно - 1 кг + за доомесване
  • вода - 200 мл
  • сирене - 400 г
  • захар - 1 щипка
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете брашното, направете дупка и изсипете натрошената мая, яйцата, водата, малко олио, киселото мляко, захарта и солта. Замесете тесто като добавяте брашно малко по малко.

Когато започне да се оформя, размесете на набрашнена повърхност. Месете, докато спре да лепне. Покрийте го с кърпа и оставете за час да втаса.

После е време да оформите вкусната питка.

Накъсайте топчета от него и ги сплескайте. Сложете по парче сирене и пак оформете на топка. Подредете топчетата с върха надолу в намазнена тава.

Когато сте готови, оставете питката със сирене още половин час да втаса. Намажете я с разбити яйца и печете до златисто на 180 градуса.

Когато обикновената питка със сирене е изпечена, напръскайте с вода, покрийте с кърпа и я оставете да си почине за известно време. После си хапнете.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: