Начин на приготвяне
Активирайте маята в топла вода, разбъркайте със захарта и оставете настрани.
Смесете останалите съставки без жълтъка и сиренето. Замесете меко тесто, намазнете го, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса.
След това го разделете на две части. Първата част разделете на 3 топки и разточете на правоъгълна кора.
От двете страни на правоъгълните изрежете ленти, широки 1 см. По средата поръсете със сирене и сплетете лентите. Ще се получи руло, което трябва да направите на венец и да поставите върху хартия за печене в тава.
Другото тесто разточете пак на правоъгълник, намазнете и поръсете сирене. Навийте на руло и нарежете на кръгове. Нарежете по стените на тава, в която ще печете празничната питка.
Оставете за 20 минути да втаса, за да се получи бухнала питка със сирене, намажете с жълтъка. Залепете предварително изрязани тестени снежинки, направени от брашно, сол и 100 мл вода.
Изпечете красивата празнична питка със сирене за 45 мин. на 170 градуса, намажете с масло, щом е готова и покрийте с кърпа.