Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Красива празнична питка със сирене

Красива празнична питка със сирене

Красива празнична питка със сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Най-специалните празници заслужават да бъдат отбелязани с поне една такава красива питка"

Необходими продукти

  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • сирене - 100 г
  • мая - 1 бр. суха
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • сол - 1 равна с.л.
  • олио - 40 мл
  • вода - 200 мл хладка
  • масло - за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в топла вода, разбъркайте със захарта и оставете настрани.

Смесете останалите съставки без жълтъка и сиренето. Замесете меко тесто, намазнете го, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса.

След това го разделете на две части. Първата част разделете на 3 топки и разточете на правоъгълна кора.

От двете страни на правоъгълните изрежете ленти, широки 1 см. По средата поръсете със сирене и сплетете лентите. Ще се получи руло, което трябва да направите на венец и да поставите върху хартия за печене в тава.

Другото тесто разточете пак на правоъгълник, намазнете и поръсете сирене. Навийте на руло и нарежете на кръгове. Нарежете по стените на тава, в която ще печете празничната питка.

Оставете за 20 минути да втаса, за да се получи бухнала питка със сирене, намажете с жълтъка. Залепете предварително изрязани тестени снежинки, направени от брашно, сол и 100 мл вода.

Изпечете красивата празнична питка със сирене за 45 мин. на 170 градуса, намажете с масло, щом е готова и покрийте с кърпа.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: