Начин на приготвяне
В дълбока купа се смесват бралното, захарта, мята и ванилията. Разбърква се.
След това се прибавят и останалите продукти - киселото мляко, олиото, газираната вода, яйцата.
Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя завито и на топло да втаса за около 1 час.
След като втаса, тестото се разделя на три топки тесто.
Всяка топка тесто те разточва на кръг и се слагат една върху друга.
След като са разтопено и сложени една върху друга в средата се слага една чаша и се режат седем триъгълника. Маха се чашата.
В средата на всеки триъгълник се прави разрез. Промушват се в разреза двата края отдолу нагоре и се завиват.
След като е оформена, питката се оставя да втаса отново за около 30 минути. Когато втаса се помазва с жълтък и вода.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.
Оставя се да изстине и се украсява по желание с фондан.
Сладката празнична питка е готова.