Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Сладка празнична питка

Сладка празнична питка

Сладка празнична питка
Снимка: Христилияна Димитрова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-10
"Най-любимите празници са тези, които са споделени с цялото семейство - за тях си заслужава да се приготви една такава красива празнична питка"

Необходими продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 броя
  • брашно - 1 кг
  • суха мая - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • газирана вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • захар - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • За помазването
  • жълтъци - 1 брой
  • вода - 2 супени лъжици
  • фондан - за украсата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява.

В дълбока купа се смесват бралното, захарта, мята и ванилията. Разбърква се.

След това се прибавят и останалите продукти - киселото мляко, олиото, газираната вода, яйцата.

Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя завито и на топло да втаса за около 1 час.

След като втаса, тестото се разделя на три топки тесто.

Всяка топка тесто те разточва на кръг и се слагат една върху друга.

След като са разтопено и сложени една върху друга в средата се слага една чаша и се режат седем триъгълника. Маха се чашата.

В средата на всеки триъгълник се прави разрез. Промушват се в разреза двата края отдолу нагоре и се завиват.

След като е оформена, питката се оставя да втаса отново за около 30 минути. Когато втаса се помазва с жълтък и вода.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

Оставя се да изстине и се украсява по желание с фондан.

Сладката празнична питка е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: