Начин на приготвяне
В купата, където ще приготвяме тестото за погачата, си изсипваме част от пресятото брашно.
Към брашното добавяме солта и разбъркваме добре.
В съда, където сме си затоплели млякото, добавяме захарта, маята и разбъркваме с телена бъркалка.
При сместа от маята си добавяме и 2 лъжици брашно.
Разбъркваме отново и завиваме с кърпа, да се активира маята.
В купата, където е брашното, си правим кладенче и добавяме киселото мляко, яйцата, сместа от маята, олиото.
Разбъркваме добре и след като се получи като топка и започне да се отделя от стените, премахваме от купата и започваме да месим на набрашнен плот.
Трябва да се получи меко тесто.
След като е готово тестото, го премахваме от съда, размесваме го малко, след което отделяме 1 голяма топка, а от останалото тесто разделяме на 6 равни топки.
Започваме да си разточваме тези 6 топки, които сме си оставили.
Вземам едната топка и точим като лента.
От едната страна оставяме така, а от другата нарязваме на ленти, но не до края.
Тази страна, която сме оставили цяла намазваме с масло, започваме да навиваме, докато навием до край.
След като сме готови с оформянето на празничната питка, си поставяме в тавата, в която ще печем питката хартия за печене и поставяме готовата част от питката, като я нагласяме като дъга.
Така, правим и с останалите топчета, като подреждаме едно до друго.
От оставената по голяма топка си нарязваме 6 топчета.
Пет от тях поставяме между така казаните дъги а шестата разделяме на три малки топки.
Всяка една точим намазваме с масло и навиваме.
Получава се розичка, която поставяме в средата.
Така си оформяме трите розички.
Завиваме тавата с питката на цветя със стреч фолио и оставяме на топло.
Когато вече е втасала добре питката, си я намазваме с жълтъка и малко мляко и поръсваме със микса от семена.
Поставяме във фурната на 180 °C и печем до готовност красива празнична питка за Коледа.