Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Красива празнична питка за Коледа

Красива празнична питка за Коледа

Красива празнична питка за Коледа
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Направете Коелдата по-красива, мека и пухкава с тази красива празнична питка за Коледа"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 150 мл топло
  • яйца - 2 бр. + единия жълтък
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - около - 500 г пресято
  • масло - 50 г
  • за поръсване
  • миск от семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата, където ще приготвяме тестото за погачата, си изсипваме част от пресятото брашно.

Към брашното добавяме солта и разбъркваме добре.

В съда, където сме си затоплели млякото, добавяме захарта, маята и разбъркваме с телена бъркалка.

При сместа от маята си добавяме и 2 лъжици брашно.

Разбъркваме отново и завиваме с кърпа, да се активира маята.

В купата, където е брашното, си правим кладенче и добавяме киселото мляко, яйцата, сместа от маята, олиото.

Разбъркваме добре и след като се получи като топка и започне да се отделя от стените, премахваме от купата и започваме да месим на набрашнен плот.

Трябва да се получи меко тесто.

След като е готово тестото, го премахваме от съда, размесваме го малко, след което отделяме 1 голяма топка, а от останалото тесто разделяме на 6 равни топки.

Започваме да си разточваме тези 6 топки, които сме си оставили.

Вземам едната топка и точим като лента.

От едната страна оставяме така, а от другата нарязваме на ленти, но не до края.

Тази страна, която сме оставили цяла намазваме с масло, започваме да навиваме, докато навием до край.

След като сме готови с оформянето на празничната питка, си поставяме в тавата, в която ще печем питката хартия за печене и поставяме готовата част от питката, като я нагласяме като дъга.

Така, правим и с останалите топчета, като подреждаме едно до друго.

От оставената по голяма топка си нарязваме 6 топчета.

Пет от тях поставяме между така казаните дъги а шестата разделяме на три малки топки.

Всяка една точим намазваме с масло и навиваме.

Получава се розичка, която поставяме в средата.

Така си оформяме трите розички.

Завиваме тавата с питката на цветя със стреч фолио и оставяме на топло.

Когато вече е втасала добре питката, си я намазваме с жълтъка и малко мляко и поръсваме със микса от семена.

Поставяме във фурната на 180 °C и печем до готовност красива празнична питка за Коледа.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: