Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Пухкава питка със сирене и масло

Пухкава питка със сирене и масло

ЛюдмилаЛюдмила
Новак
251k
Пухкава питка със сирене и масло
Снимка: Людмила
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Пухкава питка със сирене и масло - разберете кое я прави толкова пухкава"

Необходими продукти

  • топла вода - 200 мл
  • топло мляко - 200 мл
  • олио - 100 мл
  • суха мая - 11 г
  • сол - 1 равна с.л
  • захар - 1 с.л
  • яйце - леко разбито
  • брашно - 800 г
  • за плънка
  • масло - 30 г разтопено
  • сирене - 250 г натрошено
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в него и се изсипват течностите, прясното мляко с размита в него мая, водата и яйцето, олиото.

Разбърква се с лъжица. След това се продължава месенето с ръце.

Готовото тесто остава да втаса на топло, покрито с кърпа за около час до удвояване на обема.

След като е готово, се разделя на равни части топчета. Всяко топче с ръка дърпаме и като стане кора, слагаме част от плънката, сирене и масло смесени.

Затваряме кората и оформяме с ръце топче. Поставяме в тава, намазана обилно с масло.

Така процедираме, докато свършат топчетата. Ако има останала плънка, се разпределя отгоре между топчетата на пухкава питка със сирене и масло.

Оставяме отново под кърпа домашната питка да втаса за половин час. Мажем с разбито яйце и прясно мляко и отгоре поръсваме със сусам.

Вижте също как да си приготвите питка Слънце и пухкава памук погача.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: