Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в него и се изсипват течностите, прясното мляко с размита в него мая, водата и яйцето, олиото.
Разбърква се с лъжица. След това се продължава месенето с ръце.
Готовото тесто остава да втаса на топло, покрито с кърпа за около час до удвояване на обема.
След като е готово, се разделя на равни части топчета. Всяко топче с ръка дърпаме и като стане кора, слагаме част от плънката, сирене и масло смесени.
Затваряме кората и оформяме с ръце топче. Поставяме в тава, намазана обилно с масло.
Така процедираме, докато свършат топчетата. Ако има останала плънка, се разпределя отгоре между топчетата на пухкава питка със сирене и масло.
Оставяме отново под кърпа домашната питка да втаса за половин час. Мажем с разбито яйце и прясно мляко и отгоре поръсваме със сусам.
Вижте също как да си приготвите питка Слънце и пухкава памук погача.