edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Красива празнична погача

Красива празнична погача

Красива празнична погача
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
07/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"За най-специалните поводи тази красива празнична погача е задължителна"

Необходими Продукти

  • захар - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 20 г
  • краве масло - 50 г разтопено
  • сол - 1 ч.л.
  • хладка вода - 200 мл
  • брашно - 500 г бяло
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
  • яйце - 1 бр. за плънка
  • сирене - 200 г
  • брашно - 250 г пълнозърнесто
  • бакпулвер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята заедно със захарта в леко хладка вода и я оставете да шупне.

Смесете брашната в купа и направете кладенче в средата.

Сипете вътре шупналата мая и останалите съставки - замесете си средно меко тесто, покрийте го с фолио или кърпа и го оставете да втаса за около 40 минути.

След това отделете една голяма топка, а останалото тесто разделете на две части, едната от които разделете на още три части.

Разточете всяка една на правоъгълна кора, намажете я с масло и я поръсете с масло и направената предварително смес от сирене и яйце.

Наредете трите кори една върху друга и ги навийте на руло - нарежете ги на 8 по-дебели филии.

Срежете всяка една през средата на две, но не до края, а след това ги наредете в голяма тава върху хартия за печене.

Сложете по едно малко топче с плънка в средата с разрезите.

Разделете втората част на две, разточете ги на правоъгълни кори с дървена точилка, намажете ги с масло и плънка и ги навийте на малко рулце - разрежете го на три части, всяка от които срежете по диагонал и оформете като лист.

Наредете ги в средата, а края на рулото сложете в центъра на вкусната погача.

Оставете я за около 15 минути настрана да бухне, намажете я с предварително смесените жълтък, олио и прясно мляко.

По желание я поръсете отгоре със семена и я сложете в предварително загрята на 180 °C фурна за около 45 минути.

Извадете красивата празнична погача и я покрийте задължително с кърпа, за да остане мека.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: