Начин на приготвяне
Разбъркайте маята заедно със захарта в леко хладка вода и я оставете да шупне.
Смесете брашната в купа и направете кладенче в средата.
Сипете вътре шупналата мая и останалите съставки - замесете си средно меко тесто, покрийте го с фолио или кърпа и го оставете да втаса за около 40 минути.
След това отделете една голяма топка, а останалото тесто разделете на две части, едната от които разделете на още три части.
Разточете всяка една на правоъгълна кора, намажете я с масло и я поръсете с масло и направената предварително смес от сирене и яйце.
Наредете трите кори една върху друга и ги навийте на руло - нарежете ги на 8 по-дебели филии.
Срежете всяка една през средата на две, но не до края, а след това ги наредете в голяма тава върху хартия за печене.
Сложете по едно малко топче с плънка в средата с разрезите.
Разделете втората част на две, разточете ги на правоъгълни кори с дървена точилка, намажете ги с масло и плънка и ги навийте на малко рулце - разрежете го на три части, всяка от които срежете по диагонал и оформете като лист.
Наредете ги в средата, а края на рулото сложете в центъра на вкусната погача.
Оставете я за около 15 минути настрана да бухне, намажете я с предварително смесените жълтък, олио и прясно мляко.
По желание я поръсете отгоре със семена и я сложете в предварително загрята на 180 °C фурна за около 45 минути.
Извадете красивата празнична погача и я покрийте задължително с кърпа, за да остане мека.