Начин на приготвяне
Хубаво е ребърцата да са от младо агне и да имат повечко месце и мазнина, за да останат сочни след печенето.
Залейте ги с вода, посолете я добавете зърната черен пипер, сварете ги на умерен огън за около 90 минути.
Бланширайте копривата във вряща вода за не повече от 1-2 минути. След това я отцедете и накълцайте, но използвайте само връхчетата и листата.
Наситнете лука и го запържете до омекване в загрятото олио. Прибавете копривата, а след около 1 минута готвена прибавете наситнените магданоз и джоджен.
Посолете сместа и я овкусете с черен пипер, зеленчуковата подправка и чубрицата. Накрая добавете старателно измития от нишестето ориз.
Гответе около 1-2 минути, докато зрънцата ориз станат кристални.
Прецедете бульона от варенето на агнешкото и сипете количество, което съответства с пропорцията на ориза, който използвате.
Сипете в тава за печене ориза със зелении и отгоре разположете целите или нарязани агнешки ребра. Залейте всичко с бульона и поръсете агнешкото с малко червен пипер.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете агнешкото до получаване на хубав загар и усвояване на течността.
Агнешкото с ориз и коприва е много вкусно.