Агнешко с ориз и коприва

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Агнешко с ориз и коприва
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
135 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Сред пролетни кулинарни вкусове влиза със сигурност и агнешкото"

Необходими продукти

  • агнешки ребърца - 600 грама (с повечко месо)
  • лук - 1 глава (или 4 - 5 стръка пресен)
  • коприва - 70 грама
  • ориз - 400 грама
  • джоджен - 20 грама свеж
  • зеленчукова подправка - 2 с.л. (вегета)
  • черен пипер - 3 щипки (прясно смлян)
  • черен пипер - 5 зърна за (бульона)
  • чубрица - 3 щипки (ронена)
  • червен пипер - 2 щипки
  • магданоз - 10 грама
  • олио - 1.5 к.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво е ребърцата да са от младо агне и да имат повечко месце и мазнина, за да останат сочни след печенето.

Залейте ги с вода, посолете я добавете зърната черен пипер, сварете ги на умерен огън за около 90 минути.

Бланширайте копривата във вряща вода за не повече от 1-2 минути. След това я отцедете и накълцайте, но използвайте само връхчетата и листата.

Наситнете лука и го запържете до омекване в загрятото олио. Прибавете копривата, а след около 1 минута готвена прибавете наситнените магданоз и джоджен.

Посолете сместа и я овкусете с черен пипер, зеленчуковата подправка и чубрицата. Накрая добавете старателно измития от нишестето ориз.

Гответе около 1-2 минути, докато зрънцата ориз станат кристални.

Прецедете бульона от варенето на агнешкото и сипете количество, което съответства с пропорцията на ориза, който използвате.

Сипете в тава за печене ориза със зелении и отгоре разположете целите или нарязани агнешки ребра. Залейте всичко с бульона и поръсете агнешкото с малко червен пипер.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете агнешкото до получаване на хубав загар и усвояване на течността.

Агнешкото с ориз и коприва е много вкусно.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: