Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Пълнено агне»Пълнено агне с ориз и дреболии

Пълнено агне с ориз и дреболии

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
480 мин.
Общо
600 мин.
Порции
10
"Кой каза, че само на Гергьовден трябва да се хапва пълнено агне с ориз"

Необходими продукти

  • агне - около 20 килограмово
  • агнешки дреболии - 1 комплект
  • ориз - 1 килограм
  • агнешка кърпа
  • зелен лук - 2 връзки
  • джоджен - 2 връзки
  • черен пипер - 1 пакетче (смлян)
  • олио - 150 мл
  • масло - 1 пакетче
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете агнешкия комплект. Отцедете и ги нарежете на ситно.

Запържете в олиото дреболийките и леко ги посолете.

Запържете и измития ориз докато стане стъклен и добавете нарязаните джоджен и зелен лук. Овкусете плънката с черен пипер и още сол.

Сипете 2 литра топла вода, разбъркайте и гответе до полуготовност на ориза. Охладете сместа и напълнете агнето. Сложете вътре и маслото, нарязано на парчета. Зашийте старателно отвора със здрав конец.

На дъното на достатъчно голяма тава сложете няколко лозови пръчки, върху тях поставете пълненото агне. Намажете го обилно с масло, поръсете с черен пипер и сол. Увийте тавата с фолио и печете в пещ, която сте разпалили предварително.

Печете агнето 2 часа, след което обърнете агнето и го облейте със соковете, които е пуснало.

Завийте го с агнешката кърпа и върнете вътре. Печете до готовност.

Пълненото агне с ориз и дреболии е готово.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: