Начин на приготвяне
Избираме млада коприва, която почистваме и нарязваме. Зеления лапад също трябва да наситним, като премахваме твърдите жилки, които не са много приятни за хапване.
Режем морковчето на лунички, чушките - на малки кубчета, домата също наситняваме. Чесънът, девесила и джоджена също скълцваме.
Бланшираме копривата и всичкия лапад в 4 чаши вода за не повече от една минута. Полученият бульон прецеждаме и в него стриваме кубчето телешки бульон.
Загряваме олио и в него задушаваме парчетата морков, чушка и домат, след което прибавяме чесън и ориза ни. Поръсваме с черен пипер. Наливаме при продуктите 1 чаша бульон.
Тази смес пресипваме в тава за печене, като наливаме останалото количество бульон. Овкусяваме с девесил и джоджен, ръсваме и малко сол на вкус.
Разбъркваме и печем ориза на фурна за половин час. Печем на 180-190 градуса. Хубаво е ястието да се разбърка, когато отминат 20 минути от началото на печенето.
Ориз на фурна с коприва и зеленчуци може да се ползва като гарнитура или като основно ястие.