Начин на приготвяне
Измийте добре младите връхчета коприва и ги попарете във вряща вода. След това ги отцедете и наситнете.
Почистете лука и го наситнете, а моркова обелете и настържете на по-едро.
Загрейте олиото и запържете лука и моркова до омекване. Прибавете брашното и разбърквайте в продължение на 1 минути.
Добавете червения пипер и копривата, разбъркайте и налейте топла вода - 1600 мл.
Гответе супата от коприва до завиране на течността. В този момент добавете измития ориз и варете на бавен огън до готовност на ориза. Овкусете супата с пресен джоджен и сол на вкус.
Разбийте жълтъка с киселото мляко. Налейте застройката в леко охладената чорба на тънка струйка, за да не се пресече.
Поднесете супата топла, като може да гарнирате всяка купичка с пресен джоджен и да подкиселите с лъжица лимонов сок.
Чорбата от коприва с ориз и джоджен е готова.