Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Бял боб с джоджен в гювеч

Бял боб с джоджен в гювеч

Бял боб с джоджен в гювеч
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"В глинения гювеч се получава най-вкусният боб"

Необходими продукти

  • домати - 2 броя
  • боб - 500 гама
  • чушки - 1 брой
  • сода - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • калоферче - 1 ч.л.
  • целина - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте боба и го залейте с чиста студена вода. Оставете го да престои минимум 6 часа.

Излейте водата и налейте нова, сипете лъжичка сода.

Сложете на огъня и щом водата на боба заври, отново я изхвърлете и пак измийте зърната.

Прехвърлете боба в гювеч.

Добавете вътре нарязаните морков, чушка и лук. Скилидките чесън прибавете цели.

Наситнете доматите и ги добавете към останалите продукти. Овкусете с подправките - джоджен, калоферче, листа целина и червен пипер. Ако обичате пикантни ястия - прибавете люта чушка.

Сипете вода и олио, сложете капака на гювеча и го сложете в студена фурна.

Печете на 220 градуса 30 минути, след което намалете на 180 градуса и печете до готовност. Съвсем в края овкусете със сол.

Белият боб с джоджен в гювеч е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: