Начин на приготвяне
Измийте боба и го залейте с чиста студена вода. Оставете го да престои минимум 6 часа.
Излейте водата и налейте нова, сипете лъжичка сода.
Сложете на огъня и щом водата на боба заври, отново я изхвърлете и пак измийте зърната.
Прехвърлете боба в гювеч.
Добавете вътре нарязаните морков, чушка и лук. Скилидките чесън прибавете цели.
Наситнете доматите и ги добавете към останалите продукти. Овкусете с подправките - джоджен, калоферче, листа целина и червен пипер. Ако обичате пикантни ястия - прибавете люта чушка.
Сипете вода и олио, сложете капака на гювеча и го сложете в студена фурна.
Печете на 220 градуса 30 минути, след което намалете на 180 градуса и печете до готовност. Съвсем в края овкусете със сол.
Белият боб с джоджен в гювеч е готов.