Начин на приготвяне
Измийте хубаво боба и го сложете в тенджера на котлона с вода. Варете за половин час, изсипете водата. Сипете 1.400 л изворна вода в глинен съд.
Нарежете моркова и лука на ситно, чушката на ленти. Добавете ги в съда заедно с боба и олиото. Гответе боба в гърне за час в студена фурна със затворен капак.
Запържете парчетата наденица в тиган с мазнина. След няколко минути, преди да е напълно готова, прехвърлете при боба.
В същата мазнина се запържа пресният лук заедно с червения пипер. Запръжката се сипва при боба с наденица. Овкусява се с джоджен, магданоз и сол.
Готви се още 20 мин до омекване на боба.
Печеният боб с наденица в гювеч е готов да бъде сервиран.