Начин на приготвяне
Бобът се кисне за 1 нощ в хладка вода и на другия ден водата се излива. Налива се нова вода, около 2-3 пръста над зърната. Слага се на силен огън и след като закъкри, водата се сменя с друга вода. Тогава тенджерата с боба се поставя на умерен огън и като заври пак, се оставя да се готви на слаб огън.
Междувременно лукът и морковът се почистват и режат на ситно. Доматът се обелва и нарязва на ситно заедно с почистената чушка.
Чесънът се обелва и счуква.
Щом бобът поомекне, към него се добавят зарязаните зеленчуци, джоджен, босилек, чубрица и сол на вкус. Нека гозбата от боб покъкри още, докато всички съставки се сготвят добре.
Отделно пригответе запръжка, като в тиган сложите олиото и прибавите лука. Запържете, докато промени цвета си. Добавете брашното, двата вида червен пипер. Разбъркайте и прехвърлете при боба в тенджерата, продължавайки да бъркате.
Към края на готвенето запържете парчетата наденица, леко разрязана на една страна. Прибавете към боба.
Щом поври наденицата с боба, отстранете яденето от котлона.
Класическа боб яхния с наденица сервирайте с любим селски хляб.
Коментари