Гъста Боб Яхния

Ася ЗаевскаАся Заевска
Новак
9670
Гъста Боб Яхния
Снимка: Габриела
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Още не можем да открием по-вкусна яхнийка от бобената"

Необходими продукти

  • зрял фасул - 500 грама
  • моркови - 3
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. суха (червена)
  • оцет - 1 ч.л.
  • домати - 2 бр.
  • олио - 50 мл.
  • брашно - 3 с.л. с връх
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • целина - суха
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо накиснете боба в студена вода за една нощ. На следващия ден го изплакнете и прехвърлете в тенджера.

Залейте боба с гореща вода (водата е 3 пръста над боба), сложете на котлона и кипнете.

Щом водата заври я сменете, налейте чиста вода. Щом заври пак, повторете отново процедурата, но този път налейте вода около 5 пръста над боба.

Наситнете зеленчуците, а доматите настържете, сипете ги в тенджерата. Овкусете с черен пипер, сол, целина и чубрица. Варете на умерен огън до пълната готовност на боба.

Следете количеството на вода - щом бобът е готов, водата е около 2 пръста над зрънцата.

Запържете червения пипер с брашното в олиото. Започнете да добавяйте бульона от боба на части, като бъркате непрекъснато.

Сипете в тенджерата с боб чорбата и бъркайте непрекъснато.

Добавете лъжичка оцет към яхнията и оставете за още 15-тина минути на огъня.

Гъстата Боб Яхния е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: