Начин на приготвяне
Първо накиснете боба в студена вода за една нощ. На следващия ден го изплакнете и прехвърлете в тенджера.
Залейте боба с гореща вода (водата е 3 пръста над боба), сложете на котлона и кипнете.
Щом водата заври я сменете, налейте чиста вода. Щом заври пак, повторете отново процедурата, но този път налейте вода около 5 пръста над боба.
Наситнете зеленчуците, а доматите настържете, сипете ги в тенджерата. Овкусете с черен пипер, сол, целина и чубрица. Варете на умерен огън до пълната готовност на боба.
Следете количеството на вода - щом бобът е готов, водата е около 2 пръста над зрънцата.
Запържете червения пипер с брашното в олиото. Започнете да добавяйте бульона от боба на части, като бъркате непрекъснато.
Сипете в тенджерата с боб чорбата и бъркайте непрекъснато.
Добавете лъжичка оцет към яхнията и оставете за още 15-тина минути на огъня.
Гъстата Боб Яхния е готова.