Начин на приготвяне
Лукът и морковът се почисват, нарязват на дребно и слагат в тенджерата със загрята мазнина да се запържат.
Щом омекнат, към тях се прибавя отцеденият консервиран или замразен зелен боб.
Разбърква се за кратко, след което се прибавят картофите. Аз използвах пресни картофи.
Зеленчуците се пържат минута-две и се посипват с червен пипер, а малко след това се добавят рязаните или пасирани домати.
След разбъркване се налива вода, ястието се овкусява със сол и се оставя да се готви на умерена температура до сваряването на зеления боб и картофите.
Малко преди готовност в тенджерата се слагат нарязаните на дребно скилидки чесън и накрая ситно нарязаният копър.
Яхнията може да се сервира с лъжица кисело мляко.
Класическата зелен боб яхния е готова.