Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Класическа боб яхния с наденица

Класическа боб яхния с наденица

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Класическа боб яхния с наденица
Снимка: Мария Симова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Класическа боб яхния с наденица, която да сервирате с мек домашен хляб."

Необходими продукти

  • наденица - 2 парчета
  • боб - 400 г
  • чушки - 1 бр. червена
  • слънчогледово олио - 2 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • домати - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • джоджен - 0.5 ч.л. сушен
  • чубрица - 0.5 ч.л. сушена
  • босилек - 0.5 ч.л. сушен
  • хималайска сол - на вкус
  • магданоз - 3 стр. свеж
  • за запръжката
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лук - 1 гл. малка
  • пшенично брашно - 1 с.л.
  • слънчогледово олио - 2 с.л.
  • лют червен пипер - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се кисне за 1 нощ в хладка вода и на другия ден водата се излива. Налива се нова вода, около 2-3 пръста над зърната. Слага се на силен огън и след като закъкри, водата се сменя с друга вода. Тогава тенджерата с боба се поставя на умерен огън и като заври пак, се оставя да се готви на слаб огън.

Междувременно лукът и морковът се почистват и режат на ситно. Доматът се обелва и нарязва на ситно заедно с почистената чушка.

Чесънът се обелва и счуква.

Щом бобът поомекне, към него се добавят зарязаните зеленчуци, джоджен, босилек, чубрица и сол на вкус. Нека гозбата от боб покъкри още, докато всички съставки се сготвят добре.

Отделно пригответе запръжка, като в тиган сложите олиото и прибавите лука. Запържете, докато промени цвета си. Добавете брашното, двата вида червен пипер. Разбъркайте и прехвърлете при боба в тенджерата, продължавайки да бъркате.

Към края на готвенето запържете парчетата наденица, леко разрязана на една страна. Прибавете към боба.

Щом поври наденицата с боба, отстранете яденето от котлона.

Класическа боб яхния с наденица сервирайте с любим селски хляб.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е добра, бобът е вкусен
28.10.2024 19:36