Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода от предишната вечер.
На следващия ден изсипете боба в тенджера и го залейте с нова вода. Кипнете на силен огън, сменете водата и сипете нова. Върнете на огъня, за да кипне отново.
Междувременно наситнете две глави лук, а чушките и моркова нарежете на малки кубченца. Прибавете ги при боба и варете на умерен огън до омекване на зърната.
Овкусете боба с джоджен и сол, сипете половината от олиото.
Другото олио загрейте в отделен съд. Запържете третата глава лук и прибавете червен пипер. Разбъркайте за кратко и сипете малко от течността на боба. Сипете всичко в тенджерата и гответе яхнията още 10-тина минути.
Гъстият бял боб по родопски е готов.