Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите, залейте ги с подсолена вода и сварете до готовност.
След това ги отцедете от течността и намачкайте до получаване на пюре. Добавете маслото, сол и черен пипер.
С непрекъснато бъркане налейте внимателно млякото. Оставете картофеното пюре да се охлади.
Нарежете патладжана на филийки с дебелина около 1 см. Посолете ги и оставете настрана да се отцедят от горчилката.
Наситнете лука и го запържете в 2 лъжици олио до омекване. След това добавете каймата с кимиона и пържете докато каймата се раздроби на малки трохички.
Когато каймата се позапържи, добавете настърганите обелени домати, наситнените чушки и 2 щипки захар.
Варете плънката на умерен огън до изпаряването на течността от доматите. Посолете и поръсете с черен пипер, оставете настрана, за да се охлади.
Измийте филийки патладжан и ги подсушете. След това ги запечете на грил тиган, който е леко намазнен.
Намажете с малко олио тава за печене. Подредете резените патладжан, като оставяте разстояние между тях. Върху всяко парче патладжан сложете по една лъжица от плънката.
Намокрете ръцете си и оформете от картофеното пюре малки сплескани питки. Сложете ги върху плънката и се опитайте да оформите купол, който се заглажда с помощта на мокра лъжица.
Поръсете кебапа с кашкавала и червения пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и печете до готовност.
Класическият конак кебап с патладжани е чудно ястие!