Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от патладжани с гъби

Мусака от патладжани с гъби

редакция:
Мусака от патладжани с гъби
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
115 мин.
Порции
4
"Забравете за малко за картофената мусака и я заменете с тази с патладжани и гъбки"

Необходими продукти

  • патладжани - 4 бр.
  • гъби - 400 г
  • лук - 2 глави
  • масло - ½ ч.ч. растително
  • брашно
  • сметана - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се обелват и се нарязват на филии с дебелина 1 см. Посоляват се и се оставят в наклонен съд да се отдели горчивият им сок.

Отцеждат се, овалват се в брашно и се пържат в силно загрятото растително масло. В малка тавичка се нареждат ред изпържени патладжани, след това гъби и лук, нарязани на тънки филии. Наръсват се с щипка сол и черен пипер.

Отново се нареждат в същата последователност патладжани, гъби и лук. Завършва се с патладжани.

Сметаната се разбива с малко брашно (1 супена лъжица) и 1 щипка сол, разрежда се с 2–3 супени лъжици вода и се излива равномерно върху мусаката.

Съдът се захлупва с капак и се слага в умерено загрята фурна да се пече около 1 ч. Готовата вегетарианска мусака се поднася със задушен ориз и салата по избор.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за вкусна домашна мусака, като тази турска мусака или класическата българска мусака.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: