Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват и се нарязват на филии с дебелина 1 см. Посоляват се и се оставят в наклонен съд да се отдели горчивият им сок.
Отцеждат се, овалват се в брашно и се пържат в силно загрятото растително масло. В малка тавичка се нареждат ред изпържени патладжани, след това гъби и лук, нарязани на тънки филии. Наръсват се с щипка сол и черен пипер.
Отново се нареждат в същата последователност патладжани, гъби и лук. Завършва се с патладжани.
Сметаната се разбива с малко брашно (1 супена лъжица) и 1 щипка сол, разрежда се с 2–3 супени лъжици вода и се излива равномерно върху мусаката.
Съдът се захлупва с капак и се слага в умерено загрята фурна да се пече около 1 ч. Готовата вегетарианска мусака се поднася със задушен ориз и салата по избор.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за вкусна домашна мусака, като тази турска мусака или класическата българска мусака.