Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на колелца, посолете ги и ги оставете да пуснат горчивия сок, след което ги изпържете в загрятото олио от двете страни.
В отделен съд запържете до омекване ситно нарязаните глави лук. Когато лукът омекне, прибавете целината, нарязана на тънки филийки и доматите, нарязани на кубчета. Гответе до изпаряване на водата от доматите, добавете чесън и ситно нарязан магданоз и свалете от котлона.
В подходяща тавичка сложете ред патладжани. Отгоре покрийте с лучената смес с магданоз и покрийте с останалите патладжани.
Запечете мусаката в загрята на 180 градуса фурна почти до готовност. Залейте с яйцата, разбити в прясното мляко и върнете обратно във фурната докато заливката се запече.