Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнен патладжан»Сини патладжани, запечени с доматен сос

Сини патладжани, запечени с доматен сос

MarianeMariane
Новак
6944
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • патладжани - 5 - 6 бр.
  • сол
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1/2 връзка
  • галета - 1 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • за доматения сос
  • домати - 500 г
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подираме еднакви патладжани и ги разполовяваме. Правим в средата на всяка половинка разрез с нож и посоляваме. Оставяме ги около 30 минути, след което ги заливаме с вода и варим до лекото им омекваме.

Изваждаме ги да се отцдят и с лъжица издълбаваме сърцевината им и я накълцваме на ситно.

Отделно загряваме маслото и запържваме ситно нарязаната глава лук. Когато лукът омекне, прибавяме издълбаните патладжани, малко магданоз и галетата. Пържим за кратко и сваляме от котлона.

С тази смес пълним патладжаните и ги поставяме във фурна да се пекат. Междувременно приготвяме доматения сос.

Загряваме маслото и запържваме до златисто брашното. Прибавяме обелените и пасирани домати и варим на тих огън до сгъстяване.

След около 30 минути във фурната вадим пълнените патладжани, заливаме с доматен сос и връщаме за още 10-15 минути да се допекат.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: