Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Шпиковано агнешко с лук и картофи

Шпиковано агнешко с лук и картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Шпиковано агнешко с лук и картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Нямаме търпение вече да опитаме от това крехко и толкова вкусно агнешко месце"

Необходими продукти

  • агнешко месо - 1 плешка (от 1 килограм)
  • вода - 250 мл (+около 150 мл за доливане)
  • бяло вино - 220 мл
  • картофи - 4 - 5 броя
  • лук - 1 глава
  • зехтин - 70 - 80 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • масло - 60 грама
  • мента - 2 - 3 с.л. (прясно наситнена)
  • розмарин - на вкус
  • сол
  • За плънка
  • мента - 1 с.лъжици (или джоджен)
  • пресен чесън - 2 стръка
  • пресен лук - 2 стръка
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сложете агнешката плешка в достатъчно голям съд, сипете вода и оставете да престои така 30-тина минути.

Междувременно наситнете лука и чесъна (използвайте и зелените им части), добавете към тях солта и ментата.

Подсушете агнешкото и втрийте в него розмарин и черен пипер. С помощта на остър нож направете джобчета в месото, в които сложете от смесените зелении. Остатъка поръсете отгоре. Хубаво е да оставите агнешкото да се маринова за 1 час, но може и веднага да преминете към печенето.

Смесете зехтина с 250 мл вода, виното и 2-3 щипки сол. Полейте месото и покрийте тавата с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 200 градуса (без вентилатор) и сложете агнешкото вътре.

Печете 40 минути, след което обърнете плешката и продължете печенето още толкова. През това време нарежете на шайби обелените картофи и лук.

След като изтекат и вторите 40 минути, извадете печеното агнешко от фурната и около него наредете зеленчуците. Налейте още малко топла вода и разпределете парченцата масло навсякъде.

Поръсете със сол, джоджен и червен пипер. Отново затворете добре с фолиото и върнете за още 40 минути.

Махнете фолиото и увеличете градусите на 210 - така месото и зеленчуците ще получат приятен загар.

Шпикованото агнешко с лук и картофи е готово.

Допълнение - още в началото е хубаво да направите два дълбоки разреза от външната страна на плешката, като стигнете чак до кокала. Така месото не само ще овкуси по-хубаво, но и ще се изпече по-бързо.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: