Начин на приготвяне
Първо сложете агнешката плешка в достатъчно голям съд, сипете вода и оставете да престои така 30-тина минути.
Междувременно наситнете лука и чесъна (използвайте и зелените им части), добавете към тях солта и ментата.
Подсушете агнешкото и втрийте в него розмарин и черен пипер. С помощта на остър нож направете джобчета в месото, в които сложете от смесените зелении. Остатъка поръсете отгоре. Хубаво е да оставите агнешкото да се маринова за 1 час, но може и веднага да преминете към печенето.
Смесете зехтина с 250 мл вода, виното и 2-3 щипки сол. Полейте месото и покрийте тавата с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 200 градуса (без вентилатор) и сложете агнешкото вътре.
Печете 40 минути, след което обърнете плешката и продължете печенето още толкова. През това време нарежете на шайби обелените картофи и лук.
След като изтекат и вторите 40 минути, извадете печеното агнешко от фурната и около него наредете зеленчуците. Налейте още малко топла вода и разпределете парченцата масло навсякъде.
Поръсете със сол, джоджен и червен пипер. Отново затворете добре с фолиото и върнете за още 40 минути.
Махнете фолиото и увеличете градусите на 210 - така месото и зеленчуците ще получат приятен загар.
Шпикованото агнешко с лук и картофи е готово.
Допълнение - още в началото е хубаво да направите два дълбоки разреза от външната страна на плешката, като стигнете чак до кокала. Така месото не само ще овкуси по-хубаво, но и ще се изпече по-бързо.