Начин на приготвяне
Традиционните френски франзели ще ви пренесат в изтънчената френска атмосфера със своя невероятни вкус.
Първата стъпка от приготвянето им е пресяването на брашното. Направете кладенче и в него сипете половината количество от водата, която леко сте затоплили, начупената мая и лъжица захар.
Замесете внимателно тестото и оставете настрани десет минути. Към вече активиралата се мая добавете другата част от водата, втората лъжица захар, олиото и солта. Може да посипете с брашно, ако ви лепне.
Трябва да се получи еластично тесто. Месете максимум 15 минути. Направете хубава топка, посипете леко с олио, за да се намазни и преместете в купа. Завийте със стреч фолио и оставете да втаса за 40-50 мин.
Когато тестото е готово, разделете го на четири еднакви части. Трябва да разточите с точилка или разтеглите с ръце всяко едно в правоъгълна форма. Навивайте всяко като при навиването, щом се получи сгъвка, притискате края, за да залепне. Навийте докрай. Оставете готовите франзели за 5-10 мин. да си починат.
Пригответе си голяма тава за печенето. Ще ги преместите в нея с помощта на хартия за печене. Вземете лист и направете сгъвки, определяйки желаната дебелина на франзелите. Пренесете ги в тавата върху хартията, леко разтегляйки всяка една, за да станат по-дълги.
Оставете ги за още половин час до 40 минути на топло. Затоплете фурната на 250 градуса като задължително поставите две купички с вода. Това е важно, за да се получат хрупкави хлебчета.
С нож направете няколко прореза на франзелите, без да натискане много. Наръсете ги с грис или брашно. Печете за 20 минути на 220 градуса, трябва да добият лек червеникав загар. Изключете фурната и ги оставете вътре за още десет минути. Може да оставите вратичката леко отворена.
Готовите френски франзели охладете на решетка. Ако не успеете да хапнете всички на същия ден, приберете ги в торбичка, която да запази коричката им.