Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Франзели»Традиционни френски франзели

Традиционни френски франзели

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Традиционни френски франзели
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Дори на следващия ден тези френски франзелки ще бъдат все така вкусни и мекички"

Необходими продукти

  • брашно - 580 г + допълнително
  • мая - 25 г жива
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 370 мл
  • сол - 1 ч.л. с връх
  • грис - 1 - 2 с.л. по желание
  • олио - 3 с.л. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционните френски франзели ще ви пренесат в изтънчената френска атмосфера със своя невероятни вкус.

Първата стъпка от приготвянето им е пресяването на брашното. Направете кладенче и в него сипете половината количество от водата, която леко сте затоплили, начупената мая и лъжица захар.

Замесете внимателно тестото и оставете настрани десет минути. Към вече активиралата се мая добавете другата част от водата, втората лъжица захар, олиото и солта. Може да посипете с брашно, ако ви лепне.

Трябва да се получи еластично тесто. Месете максимум 15 минути. Направете хубава топка, посипете леко с олио, за да се намазни и преместете в купа. Завийте със стреч фолио и оставете да втаса за 40-50 мин.

Когато тестото е готово, разделете го на четири еднакви части. Трябва да разточите с точилка или разтеглите с ръце всяко едно в правоъгълна форма. Навивайте всяко като при навиването, щом се получи сгъвка, притискате края, за да залепне. Навийте докрай. Оставете готовите франзели за 5-10 мин. да си починат.

Пригответе си голяма тава за печенето. Ще ги преместите в нея с помощта на хартия за печене. Вземете лист и направете сгъвки, определяйки желаната дебелина на франзелите. Пренесете ги в тавата върху хартията, леко разтегляйки всяка една, за да станат по-дълги.

Оставете ги за още половин час до 40 минути на топло. Затоплете фурната на 250 градуса като задължително поставите две купички с вода. Това е важно, за да се получат хрупкави хлебчета.

С нож направете няколко прореза на франзелите, без да натискане много. Наръсете ги с грис или брашно. Печете за 20 минути на 220 градуса, трябва да добият лек червеникав загар. Изключете фурната и ги оставете вътре за още десет минути. Може да оставите вратичката леко отворена.

Готовите френски франзели охладете на решетка. Ако не успеете да хапнете всички на същия ден, приберете ги в торбичка, която да запази коричката им.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: