Класическо Панетоне

16/11/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо58
  • Преглеждания за месеца58
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • предварителна ферментация
  • брашно - 250 г
  • вода - 200 мл
  • мая - 15 г жива
  • Основно тесто
  • брашно - 500 г + за поръсване на плота и доомесване
  • мая - 10 г жива
  • краве масло - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • ядки - 100 г по избор
  • конфитирани плодове - 100 г (портокал, ананас или други)
  • шоколад - 100 г натрошен, черен, бял или млечен (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За предварителния фермент натрошете маята във водата - леко затоплена. Сипете брашното и хубаво разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи лепкава топка тесто, която се отделя от стените на съда. Покрийте със стреч фолио и оставете за 40-45 минути.

2. Сложете в купата на кухнески робот с приставки за тесто яйцата, жълтъците и захарта и леко ги разбъркайте. Добавете алкохола, млякото и брашното (пресято) и включете уреда да меси 3 минути.

Разбира се, може и на ръка, но този тип тесто е труден за ръчно измесване, тъй като е меко и лепкаво и докато стане еластично, трябва да се работи с него повече време. При такъв вариант се набрашнява плотът, но се внимава да не се прекали с брашното. Използват се шпатули за тесто и така не полепва по ръцете.

3. След като преминат трите минути, се меси още толкова време, но в процеса се добавя парченце по парченце мекото масло.

Така готовото тесто за Панетоне се оставя да втаса около 1 час в топло помещение и в купа, покрита с фолио.

4. Втасалото тесто се разделя на две части и всяка се разстила върху набрашнен или намазнен плот. Поставя се микс от ядките, шоколад и конфитирани плодове и се сгъва няколко пъти.

5. Двете теста се слагат във форми за Панетоне с високи стени, предварително намаслени. Аз използвам такива с диаметър 16 см и височина 13.5 см.

Ако нямате специалната тавичка за Панетоне, не би ви се получила типичната, характерна височина. Има варианти и да се изреже по-твърда хартия за печене, която да образува високи стени и на обикновена тавичка. Също така се продават готови хартиени кесийки за тази цел.

6. След като сте поставили тестото във формите, оставете отново да увеличи обема си и да се надигне по височина.

7. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути, ниска решетка. Наглеждайте да не потъмнее много отгоре и ако забележите, че това се случва, покрийте с пласт алуминиево фолио.

Преди да извадите италианския козунак, изчакайте няколко минути, после охладете върху решетка.

Разкошно класическо Панетоне!

Комплект сладкарски инструменти за моделиране 12 части-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект сладкарски инструменти за моделиране 12 части
8.00 лв.
6.16 лв.
Виж ››

За вас вече няма да има граници в сладкарството, защото комплектът от сладкарски инструменти за моделиране ще ви позволи да направите каквито желаете форми и декорации. Имате цели 12 части, от които да се вдъхновите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар