Начин на приготвяне
Ако обичате туршия, няма да устоите и на мариновани зелени домати в буркани.
Измийте, почистете и нарежете на четвъртинки зелените домати. Ако са малки - може и на половинки.
Сложете в дълбока купа и посипете със захарта и солта. Разбъркайте и ги оставете да престоят така за 2-3 часа.
Прецедете отделената от доматите течност и измерете същото количество оцет. Смесете двете течности и ги кипнете на котлона в дълбока тенджера.
Добавете към врящата течност доматите, за да се попарят за около 5-6 до максимум 10 минути, в зависимост от това колко твърди искате да останат.
Извадете на момента с решетъчна лъжица зелените домати, а течността изхвърлете, тя си е свършила вече работата.
Докато доматите изстиват, си пригответе бурканите, в които ще пълните, преценявайки броя им според количеството домати и размера/вместимостта им.
Стерилизирайте в загрята на 100 градуса фурна за 15 минути измитите бурканчета и капачки. Ако капачките имат гумичка, не слагайте във фурната, а ги изварете за 10 минути, после подсушете с чиста кърпа.
Нарежете на ситни кубчета чесъна, накълцайте и зелените подправки. Сложете тази смес при доматките и разбъркайте.
Напълнете още топлите, но не прекалено горещи стерилизирани буркани и долейте до горе със зехтин или олио. Затворете с капачките много добре.
Съхранявайте на тъмно, в сухо и хладно помещение.
Бележка: Можете да си изберете и друг начин за стерилизация, с какъвто сте свикнали и ви е удобен. Аз приготвям по този начин, защото ми е най-лесен.
Част от доматките си заделям и прибирам в хладилник, посипани със зехтин и тях си консумираме директно. Разкошни са за мезе към ракийка или за гарнитура към печени меса.
Опитай и тази туршия от зелени домати или нашето сладко от зелени домати.