Начин на приготвяне
Загрейте предварително фурната до 180 градуса. Подредете форма за кексчета с 12 (или 6) места.
Поставете всички съставки с изключение на млякото в кухненски робот и пуснете, за да се разбърка добре. Изстържете надолу по страните полепналата смес.
При работещ мотор добавете млякото и обработвайте още 1 минута, докато сместа за вкусните шоколадови кексчета стане много гладка.
Сега използвайте 2 десертни лъжици, за да разпределите тестото във всяка формичка за кексчета, като разнесете сместа, за да запълните всички 12 места (винаги изглежда, че не е достатъчно, но повярвайте ми - е).
За ванилови кексчета оставете какаото на прах и използвайте общо 125 г брашно от кекс!
Печете в продължение на 15-18 минути, докато се изпекат (пробвайте с клечка, трябва да излезе чиста при пробването).
Извадете от фурната и прехвърлете кексчетата на решетка, за да се охладят напълно.
За шоколадово-маслената глазура:
Поставете маслото в голяма купа (или купа на миксер), след което с помощта на ръчен миксер го разбийте, докато стане бледо и кремообразно (отнема около 2-3 минути).
Добавете пресятата пудра захар и какаото на прах по малко, като разбърквате, докато се получи хубав плътен маслен крем.
Добавете ванилията и малко мляко и разбъркайте, за да получите лека и пухкава текстура, но не добавяйте прекалено много мляко, защото сместа няма да задържи формата си.
Прехвърлете глазурата в пош, снабден с накрайник по ваш избор, и нанесете глазурата върху кексчетата.
Не ги съхранявайте в хладилник, тъй като глазурата ще стане твърда и неприятна за ядене.
Насладете се на класическите шоколадови къпкейкс веднага или съхранявайте в херметически затворен контейнер до 3 дни.