Edin.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Класически шоколадови къпкейкс

Класически шоколадови къпкейкс

IvelinaIvelina
Новак
392k46
Класически шоколадови къпкейкс
Снимка: Ivelina
2 / 2
21/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Който първи стигне тези шоколадови мъфини, той ще има възможността да си хапне най-много от тях"

Необходими Продукти

  • брашно - 75 г за кекс
  • какао - 50 г на прах
  • захар - 125 г
  • краве масло - 125 г меко
  • яйца - 2 бр. XL
  • бакпулвер - 5 г
  • сода бикарбонат - 2.5 г
  • сол - малка щипка
  • ванилия - 5 мл екстракт
  • прясно мляко - 30 мл
  • За глазурата
  • краве масло - 125 г (много меко, но не разтопено)
  • пудра захар - 200 г пресята
  • какао - 50 г на прах, пресято (или по - малко, ако не искате да е твърде тъмно)
  • ванилия - 5 мл екстракт
  • прясно мляко - 15 - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната до 180 градуса. Подредете форма за кексчета с 12 (или 6) места.

Поставете всички съставки с изключение на млякото в кухненски робот и пуснете, за да се разбърка добре. Изстържете надолу по страните полепналата смес.

При работещ мотор добавете млякото и обработвайте още 1 минута, докато сместа за вкусните шоколадови кексчета стане много гладка.

Сега използвайте 2 десертни лъжици, за да разпределите тестото във всяка формичка за кексчета, като разнесете сместа, за да запълните всички 12 места (винаги изглежда, че не е достатъчно, но повярвайте ми - е).

За ванилови кексчета оставете какаото на прах и използвайте общо 125 г брашно от кекс!

Печете в продължение на 15-18 минути, докато се изпекат (пробвайте с клечка, трябва да излезе чиста при пробването).

Извадете от фурната и прехвърлете кексчетата на решетка, за да се охладят напълно.

За шоколадово-маслената глазура:

Поставете маслото в голяма купа (или купа на миксер), след което с помощта на ръчен миксер го разбийте, докато стане бледо и кремообразно (отнема около 2-3 минути).

Добавете пресятата пудра захар и какаото на прах по малко, като разбърквате, докато се получи хубав плътен маслен крем.

Добавете ванилията и малко мляко и разбъркайте, за да получите лека и пухкава текстура, но не добавяйте прекалено много мляко, защото сместа няма да задържи формата си.

Прехвърлете глазурата в пош, снабден с накрайник по ваш избор, и нанесете глазурата върху кексчетата.

Не ги съхранявайте в хладилник, тъй като глазурата ще стане твърда и неприятна за ядене.

Насладете се на класическите шоколадови къпкейкс веднага или съхранявайте в херметически затворен контейнер до 3 дни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: