Edin.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пържоли»Свинско с гъбен сос и сметана

Свинско с гъбен сос и сметана

Свинско с гъбен сос и сметана
Снимка: Мария Текилянова
3 / 3
10/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Свинско с гъбен сос и сметана - често изпълняваме тази рецепта в кухнята"

Необходими Продукти

  • свинско каре - 5 пържоли
  • гъби - 250 г
  • краве масло - 2 с.л.
  • сметана - 400 мл готварска
  • бульон - 150 мл гъбен
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете свинското каре и ако е цяло парче, го нарежете на пържоли с дебелина около 1 пръст. Може да отстраните ципата, която обгръща карето.

Пържолите се начукват, но не прекалено тънко. Имайте предвид, че карето е чисто месо без мазнини. Ако прекалите с изтъняването на пържолите, рискувате те да станат сухи.

Пържолите от каре се натриват се със сол и черен пипер и се оставят да престоят за 1 час в хладилник.

В тиган загряваме малко мазнина и запържваме пържолите от двете страни, за да се запечатат.

Ако желаете може да направите лека панировка от брашно, преди да ги поставите в тигана.

След това се подреждат в намазнена тава. Може да използвате масло за намазване на тавата.

Гъбите се измиват и почистват добре. След това се режат на по-големи парчета. Задушават се за 5-10 минути в сгорещеното масло.

В случая гъбите са печурки, но можете да използвате манатарки или готов микс горски гъби.

Към тях при непрекъснато бъркане добавете бульона и сметаната и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.

Щом сосът заври, залейте върху пържолите.

Внимавайте да не прекалите с варенето на соса и той да не загори. Имайте предвид, че готварската сметана се сгъстява доста бързо при температурна обработка.

Сложете ястието да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час.

Може да покриете тавата с алуминиево фолио и да го махнете 10 мин преди да изключите фурната.

По този начин пържолите и гъбите допълнително ще се задушат, без да станат сухи.

Може да поръсите с малко рукола или да добавите някаква свежа салата по желание.

По желание може да сервирате свинско с гъбен сос и сметана върху канапе от картофено пюре.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: