Начин на приготвяне
Вземете свинското каре и ако е цяло парче, го нарежете на пържоли с дебелина около 1 пръст. Може да отстраните ципата, която обгръща карето.
Пържолите се начукват, но не прекалено тънко. Имайте предвид, че карето е чисто месо без мазнини. Ако прекалите с изтъняването на пържолите, рискувате те да станат сухи.
Пържолите от каре се натриват се със сол и черен пипер и се оставят да престоят за 1 час в хладилник.
В тиган загряваме малко мазнина и запържваме пържолите от двете страни, за да се запечатат.
Ако желаете може да направите лека панировка от брашно, преди да ги поставите в тигана.
След това се подреждат в намазнена тава. Може да използвате масло за намазване на тавата.
Гъбите се измиват и почистват добре. След това се режат на по-големи парчета. Задушават се за 5-10 минути в сгорещеното масло.
В случая гъбите са печурки, но можете да използвате манатарки или готов микс горски гъби.
Към тях при непрекъснато бъркане добавете бульона и сметаната и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Щом сосът заври, залейте върху пържолите.
Внимавайте да не прекалите с варенето на соса и той да не загори. Имайте предвид, че готварската сметана се сгъстява доста бързо при температурна обработка.
Сложете ястието да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час.
Може да покриете тавата с алуминиево фолио и да го махнете 10 мин преди да изключите фурната.
По този начин пържолите и гъбите допълнително ще се задушат, без да станат сухи.
Може да поръсите с малко рукола или да добавите някаква свежа салата по желание.
По желание може да сервирате свинско с гъбен сос и сметана върху канапе от картофено пюре.